Print Friendly, PDF & Email

ELEVİT YAYLASI

 

Tipik yayla evlerini görebileceğiniz Elevit 1800 metre yükseklikte. Çoğunlukla büyük kente göçmüş yöre insanları yaz sezonunda iki-üç aylığına bölgeye geliyor. Konaklama imkanı bulanan Elevit’ten Haçevanak yaylasına üç saatlik bir yürüyüş yapılabilir. 80’lerden sonra yaşanan yangından sonra büyük bir yapılaşma sürecine giren Elevit yaylası aslında iki bölümden oluşuyor.Bu bölümlerin en büyüğü evlerin sayıca fazla olduğu ana vanağın(yayla evlerinin bulunduğu yerin) dışında, Tafteni olarak bilinen bölge ikinci gelmektedir.Tafteni aynı zamanda Haçevanak yaylasına geçenlerin de durağıdır.

Elevit aslında yayla olarak bilinmesine rağmen, muhtarlığı da olması dolayısıyla köydür. Yeni adı da Yaylaköy’dür. Ama bu yeni isim pek kullanılmaz. Elevit yaylası Çamlıhemşin’e bağlı Küşüve, Mollaveyis, Omokta ve Golunavb köyleri tarafından kullanılan, gelenekselin yanında modern evlerin de bulunduğu, Yok Yok adlı bir marketin de olduğu, gelenleri “Rakım:1800, Nüfus:Belirsiz” diye karşılayan, yazları da her daim şen olan bir yayla. Elevit’te eğlence her yıl Ağustos ayının 15’inden sonra yapılır. Eskiden bu aylarda ot biçimi olurmuş (Vartivor).Fakat zamanla şehire göçten dolayı bu gelenek yerini daha çok eğlencelere bırakmış. Elevit’te eğlence deyince akla,en çok horon gelir.Gündüz;yayla gezisi,piknikler ve futbol müsabakaları olduğundan genellikle horon akşam saatlerinde olur.Horonun zaman kısıtlaması yoktur.Gençler yorulana, horon evindeki tahtaları kırana ve sevdalılarına attıkları türküler bitenedek horon olur elevitte,her sene gelmek ister Elevitli. İşte böyledir Elevit Eğlenceleri…

Elevit’i anlatırken horon konusunu iki cümleyle geçiştirmek yanlış olur herhalde.Çünkü buraya sırf horon oynamak için gelen halkın oranı %90 diye bilinir.Hatta günü birlik gelip akşam horonunu oynadıktan sonra köyüne ya da şehire(ilçelere) dönenler bile olmaktadır.Elevit’le özdeşleşen horon şenlikleri aynı zamanda profesyonellik gerektirmektedir. Burada herkes horon oynayamaz,dikkat çeker.Bir şeyler bilmek gerekir.Oyuncunun prova sonrası sahne aldığı yer benzetmesini yaparsak yanılmış olmayız.Horonda beklenmedik an ,gelebilecek atma türkülere de hazırlıklı olmak gerek.Zira cevap verememe ezikliğiniz oyunu bırakmanıza sebep olabilir:).Eğer söylenen türküler kırıcı değilse,türküyü kime söylediğinizde fazla önemli değildir.Evli ya da bekar burada kardeşçe ve dostça karşılıklı türkü söylenip kol kola horonlar oynanır.Nispeten bir çoğunun sevdalı horon heyecanı vardır. Horonlar böylelikle daha da anlam kazanır.

Gezi Notları

Rizeli bi gezgin olarak memleketimin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan ve Yaylaköy (Elevit) sınırlarında bulunan, doğa harikası Elevit Yaylasına her sene uğrarım. Aslına bakarsanız bu isim sadece yaylaya ait olmayıp halk dilinde bölgeyi ifade eder. Yapılaşma şekli; eski ahşap evler, sonradan yapılmış ve doğaya uygun olmayan betonerme evler ile yeni yapılan ahşap evlerden oluşuyor. Son zamanlarda kontrol mekanizmasının düzgün işlediği ve doğaya uyumlu yapılaşmaya müsade edildiğine dair bilgi edindim.

Ulaşım için aracınız araziye uygun ise yüksek yerlere kadar rahatlıkla çıkabilirsiniz. Normal bir araçla belli bir noktaya kadar rahat daha sonrası içinde dikkatli olmak kaydıyla ulaşım sağlanabilir. Kendinize güveniyorsanız aracınızı yıpratmaacak bir noktada bırakıp yürüyerek yolunuza devam edebilirsiniz.

Çamlıhemşin ilçesinden Zilkaleye kadar yiyip içebileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz mekanlar bulunmaktadır. Elevite çıktığınız zaman Otel, Cami, Piknik alanları ve köy yemekleri yiyebileceğiniz yöresel yerler var.

Yaz aylarında yöre halkı ile turistik amaçlı gelen ziyaretçilerden dolayı yoğun oluyor.

Engelli vatandaşlarımız araç ile gezdirilebilir ve temiz yayla havası alınabilir.

Havası konusunda şanslı olmalısınız. Zira sisli havaya denk gelmeniz üşümenize ve manzaranın güzelliğinden mahrum kalmanıza sebep olabilir. Hava durumunu kontrol ederek gitmeke fayda var.

Ailece gidilebilecek ve doya doya temiz hava soluncak, çimlerde yuvarlanılacak cennet mekanlarımızdan biri. Şiddetle tavsiye ederim.