Print Friendly, PDF & Email

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Hakkında

 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla kurulmuş ve başlangıçta ‘hatıra parkı’ amacına yönelik bir bitkilendirme ve ağaçlandırma planı uygulanmıştır.

Önce yol inşaatı nedeniyle yapısı aşırı derecede bozulmuş toprak ıslah edilmiş; sonra 46 hektarlık park alanına takriben 50.000 ağaç ve çalı dikilmiştir.

Daha sonra amaç değiştirilerek, bir botanik bahçesi olma yolunda çalışmalara başlanarak 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış ve 2003 yılında adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak değiştirilmiştir.

İstanbul’un Anadolu yakasında, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden gelen otoyollarla, Anadolu otoyolunun(Ankara) birleştiği kavşakta bulunmaktadır. Bahçe, kavşaktaki anayollar ile bağlantı yolları arasındaki adalar üzerinde kuruludur ve sekiz adadan oluşmaktadır. Alan, Karayolları Genel Müdürlüğü ile ANG Vakfı arasındaki bir protokolle bu hizmete tahsis edilmiştir. NGBB, İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir.

Kaynak : http://www.ngbb.org.tr/

 

Önceki Hali

Gezi Notları

 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Tem Otoyolu Ataşehir ve Çamlıca bağlantı yollarının etraflarında bulunan adalar üzerinde bulunmaktadır. Adım adım ve yıllar süren büyümesine ve değişimine şahit oldum. Ali Nihat Gökyiğit beyin, eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla başladığı ve bıkmadan usanmadan mücadele ederek mükemmel bir alana çevirdiği, bakımsız ve atıl olan bu alanlar şimdilerde emekle yoğrulmuş bir cennet bahçesi gibi. Kendisine emeklerinden ve fedakarlıklarından dolayı şükranlarımızı iletiriz. Eşler arasında saygı ve sevginin yok olmaya yüz tuttuğu bu zamanda, eşine gösterdiği vefa ve sevgisini sürekli canlı tutması şimdiki eşlerede örnek olmalıdır.

İlk ziyaretlerim sırasında otobandan giriş yapılabiliyor 1 veya 2 adada vakit geçirilebiliyordu. Çimlerin üzerindeki tabelada çimlere basmak serbesttir, çimlere basınız gibi ifadeler vardı. Süs havuzları, ismini bilmediğimiz bir çok çeşit bitki ve ağaçlandırma çalışmaları yapılmış ve  tanıtım etiketleri eklenmişti. Zamanla Ada sayıları artarak piknik için müsait ortamlar, yeni bitki bahçeleri, farklı nesnelerden peyzaj alanları, çocuk oyun alanları, yeni süs havuzları, adalar arası geçiş için kullanılan müze gibi içeriklerle doldurulmuş tüneller, minyatür şehir simgeleri, yürüyüş alanları gibi adının sayamadığım birçok yenilik eklendi. Botanik bahçeye Ataşehir Bulvarı üzerinden çevre yolu istikametine giderek sağ kapısından giriş yapabilirsiniz. Konumu yazımızda paylaştık, linke tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz. İlk giriş alanında oto park alanı kısıtlıydı. Şimdiki giriş alanında otopark alanı gayet büyük bir alan. Girişte görevli arkadaşlar bağış yapmanız için teklifte bulunuyor ama bildiğim kadarıyla zorunluda değil. Bir katkıta benim olsun derseniz destek olmanızda fayda var. İlk defa gidiyorsanız zaten verilen emeği kendi gözlerinizle görüceksiniz. İstanbul’da yaşayan ve bu bahçenin varlığından haberdar olamayan çok insanın olduğunu düşünüyorum. İçeride restoran tarzı mekanlar bulunmuyor. Özellikle çocuklar ile giderseniz hazırlıklı gitmekte fayda var. Emeği geçen herkese tekrar teşekkür eder en kıza sürede ziyaret etmenizi dilerim.