Print Friendly, PDF & Email

Cendere Köprüsü

Adıyaman’da Cendere çayı üzerinde yer alan ve dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak anılan tarihi köprüdür.

Adıyaman’a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunmaktadır. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlayan köprüdür. Romalıarın yaptığı 2. en geniş kemerli köprüdür. 120 m uzunluğunda ve 7 m genişliğindedir. Her biri 10 ton ağırlığında 92 kayadan meydana gelir.

Köprünün üsütündeki Latince bir yazıttan anlaşıldığına göre Roma İmparatoru Septimius Severus (193-211), karısı ve oğulları adına yaptırmıştır. Orijinalinde 4 korint sütun bulunduğu Kahta tarafındaki ikisinin Septimius Severus ve eşine, Sincik tarafındaki ikisinin ise oğullarına adandığı biliniyor. Ancak oğullardan Geta’ya ait olan sütun, onu öldüren ve kardeşine ait her şeyi yok etmek isteyen Caracalla adlı kardeş tarafından yıktırılmıştır.

Köprü 1997’de bakımdan geçirilmiş olup, üzerinden 5 ton ağırlığa kadar olan taşıtların geçmesine izin veriliyordu. 500 metre doğusuna yeni bir köprü ve yol yapıldığı için Cendere Köprüsü üzerinden araç geçişi tamamen yasaklanmıştır. Turistik olarak amacına uygun bir şekilde hizmet vermektedir. Nemrut dağı ziyaretleri için yapılan turlarda bu köprüyü ziyaret dahil ediliyor.

Gezi Notları

Cendere Köprüsü Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Kahta Sincik yolu üzerinde bulunan Kahta ile Sincik ilçelerini birbirine bağlayan ve Cendere çayı üzerinde yapılan tarihi bir köprüdür. Diğer köprülerden farkı, her iki girişinde de anısına yaptırılan kişileri temsilen taş stunlar’ın bulunmasıdır. Eskiden bölgenin ulaşımı tamamen bu köprüden sağlanıyormuş. Köprü’nün tarihi öneme sahip olması hasebiyle ve fazla zarar görmemesi için 500 metre aşağısında yapılan yeni köprüde ulaşım sağlanmaya başlamıştır. Turistik amaçlı ziyaret edilen köprü zamanımızda yoğun ilgi görmeye başlamış, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi odağı haline gelmiştir. Nemrut dağını ziyaret ettikten sonra uğramanız gereken yerlerden olup araç ile ulaşımı kolaydır. Köprü’nün gezilmesi için herhangi bir engel olmayıp giriş ücrete tabi değildir. Engelli vatandaşlarımızda rahatlıkla ziyaret edebilir. Köprüye yakın bir noktada alış veriş için büfe mevcuttur.